Přiměřeně sarkastické a nadprůměrně trefné hlášky dominikánského klerika

Modlení bolí

13. 9. 2007 22:09
Rubrika: Úvahy | Štítky: modlitba

Modlení bolí

    Dokonce i dominikány (foto z oficiálních stránek www.op.cz)

Ano, nejenom myšlení, ale i modlení. Totiž, nemohu říci, že bych byl specialista na modlení, od toho tu jsou jiní: http://www.novydvur.cz/, http://www.klasterslany.cz/ nebo i naše sestry: http://moniales.praha.op.cz/. Ptáte se tudíž asi, co že to vlastně budu psát. To by mě taky zajímalo, ale něco mám v hlavě. Těch modliteb za den nemám zas tak málo a upřímně řečeno, vyflusanost z nich se nikterak neliší od vyflusanosti jakéhokoliv jiného druhu. Ona totiž nevyžaduje o nic menší námahu. Jistě, je pravda, že modlitba je Boží dar a ne výsledek našich sil, ale to ji nikterak nečiní jednoduchou. A nejen ona, ale vše v nadpřirozeném řádu vyžaduje naši účast, která je náročná, ba bolestivá. Je to podobné jako se mší – je to samozřejmě nesmírný dar, který je nám dán zcela zdarma a sami ho nemůžeme dosáhnout ani kdybychom se rozkrájeli, ale – a to mi snad všichni ministranti a kostelníci dosvědčí – nikterak to neznamená, že by Boží milost zajistila přípravu za nás. Je potřeba připravit kostel    (ten musel někdo předtím postavit a jeho potřeba uklízet a opravovat), mešní nádobí a roucha (ani ta většinou nespadla z nebe), založit modlitby v knihách, přečíst čtení, no je toho víc než dost, to už znáte sami. Ale během mše je většina lidí v pohodě (pokud to není přesilovka, tedy mše, kdy za oltářem je víc lidí než v lodi) mají dost klídku na to, aby si to užili, stačí „jen“ sedět, případně stát a klečet či poslouchat. V osobní modlitbě takovéhle vymoženosti k dispozici nemá nikdo kromě zavilých mystiků, kteří jdou od extáze k extázi, a tak je potřeba se o to víc snažit. Neslibuji velké výsledky, ostatně sám jsem žádných velkých nedosáhl. Zato zaručeně slibuji, že kdo do modlitby nedá žádnou námahu nedá, výsledky budou a to tak, že strašné, poněvadž vám jí to leda znechutí a to bude velká škoda. Takže, pěkně do rachoty.


Zobrazeno 3324×

Komentáře

ujinka

zdravíčko, zajímalo by mě jak často se takovej dominikám modlí?to já třeba vubec nevím...

LudvíkOP

Tak to záleží na konkrétní konventu. Ale obecně se dá říci asi toto. Pokud trapisti modlí se sedm a půl hodiny denně, dominikáni asi polovinu tedy kolem tří a půl hodiny. To obnáší kompletní liturgii hodin (ranní chváy+ modlitba se čtením, modlitba během dne, nešpory, kompletář), mši, jeden klasický (pětidesátkový) růženec, jedno (a pokud možno tak i druhé) půlhodinnové rozjímání, někdy navíc přibude nějaká Adorace etc. Odpověděl jsem dostatečně?

TomAq

Chvála Kristu, Ludvíku, přeju Ti požehnaný nový rok. Jinak k tomu modlení: modlíte se pořád už tím, jaký styl života jste přijali. Je to libá vůně pro Boha.

LudvíkOP

Díky TomAqu za povzbuzení, taktéž Ti přeji požehnaný nový rok.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz