Přiměřeně sarkastické a nadprůměrně trefné hlášky dominikánského klerika

Nenasadíš volovi náhubek, když mlátí

 (Dt 25,4; 1 Kor 9,9; 1 Tim 5,18)


Fotka made by Teroušek

Tak přesně takhle ospravedlňuje svatý Pavel nároky apoštola, na základě Starého Zákona. A když nám náš zakladatel, svatý Dominik, dal do vínku apoštolský způsob života, učinil tak sakumprásk, včetně výhod. Svatý Pavel měl na mysli zejména ty materiální, totiž aby člověk mohl kázat a nemusel se starat o to, co bude mít od úst. A tak to bylo i u nás. Třebaže už nežebráme v doslovném slova smyslu, stále jsme materiálně závislí na Boží Prozřetelnosti, která se projevuje pozornou velkodušností našich dobrodinců. Ale nejen chlebem živ je člověk (Matouš 4,4 a paralely citující Dt 8,3) , a tak výhody našeho apoštolského statusu nejsou zdaleka jen materiální. Dostává se nám jich i na rovině intelektuální, sociálně-společenské i duchovní. Abych to demonstroval. Díky tomu, že jsem v Řádu, má teď možnost studovat ve Francii, počítač, na kterém píšu tenhle blog, jsem dostal, zatímco mé spolužačky historičky musely tvrdě pracovat, aby si na něj vydělaly, dostal jsem se na velmi zajímavá místa po světě (a zdá se, že ještě dostanu)bez jakékoliv své námahy, získal jsem spoustu nových známých a kamarádů, mám na výběr nesmírně pestré menu pro duchovní život a mnoho dalšího. Jak vidno, tak i v Řádu se mohu setkávat se zajímavými lidmi a ještě to vykazovat jako apoštolskou činnost (budiž podotknuto, že se opravdu snažím, aby jí tato setkání také byla a běda mi, kdyby nebyla bývala byla). I to je v dominikánské tradici, vždyť náš svatý Otec zakladatel krátce před smrtí vyznal, že mu větší potěšení činily rozhovory s mladými ženami než s těmi již pokročilého věku. Ale vše ve vší počestnosti, ostatně nebyli jsme sami - jak vidno -


Fotka made by Makec

onoho večera, kdy jsme měli naše poklokotké setkání.   Francouzsky bych řekl, že to bylo „plutôt sympa“, jak to ostatně v mém milovaném filmu říká i Leon svý malý kámošce. Ale právě ten večer, jsem si uvědomil, jak by se šíleně spletl ten, kdo by vstoupil k Bratřím kazatelům jenom proto, že by tam hledal pestrý a zajímavý život. Ne že by ho tam nenašel. Ale nikdo z nás by tu s touhle motivací dlouho nepřežil. My jsme tu, protože hledáme Boha, který nejprve hledal nás, jak správně zpívá Klokotská hymna. A jen Bůh a nikdo jiný může naplnit naši touhu, která vedla svatého Dominika, touhu, která hnala všechny apoštoly, tak, že Pavel může FIlipanům napsat: „nedbám na to, co je za mnou, ale ženu se k tomu, co je přede mnou.“ (Flp 3,13b). I nás „uchvátil Kristus“(Flp 3,12b) a nic jiného než On, nemůže naplnit náš život. Snad mi řeknete, že k tomu, abych ho nalezl, nemusím chodit zrovna do restaurací, popíjet Martini, či se slunit v Ostii na břehu moře, či – slovy jednoho z našich východočeských klasiků – provádět různá alotria.


Fotka made by Barman

© na ni možná má DCŽM Vesmír

Přiznám se, že jsem o tom hodně přemýšlel, zvláště když jsem viděl velkolepý film o kartuziánech, kteří žádnou z vymožeností, které mi oslazují život, nemají. Má odpověď je asi takováto – já jsem si nevybral, v jakém povolání mne Pán chce potkat, to on mne svedl, přemohl mne, byl silnější než já (Jer 20,7a) a chtěl, aby to bylo v řádu Kazatelů. Vše co máme, mám jediné ospravedlnění – kázání Božího slova a hlásání Jeho Království. Bez toho na to nemáme nejmenší nárok. A když jsem začal citátem z prvního Korinťanům, je potřeba si uvědomit, co píše pár řádků vzápětí: „Že hlásám evangelium, tím se chlubit nemohu, to je mi uloženo jako povinnost, a běda, kdybych ho nehlásal.“  (1 Kor 9,16) Tak se, prosím, modlete, za mne i za nás všechny, aby o nás neplatilo ono „běda“, ale abychom plnili svou povinnost. A čtěte tenhle blog, poněvadž to je jeden ze způsobů, jakým se ji snažím plnit.



Zobrazeno 2273×

Komentáře

makec

No na těch fotkách chybím já, ale mužu říci, že je mi to tak uplně ....Prostě sem v Ceasaru nebyla.

LudvíkOP

Ne, sorry, jde vo to, ze
ad primum, kvuli natahovani fotek mi to cely jednou spadlo, takze jsem to tam musel davat cely znova
ad secundum, na fotkach s Tebou jsem asi vzdycky vypadal blbe, tak se mi je tam nechtelo dat.
ad tertium, napravim to - v nejeakem dalsim prispevku, slibuju

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz