Přiměřeně sarkastické a nadprůměrně trefné hlášky dominikánského klerika

Diskografie VeKy

2. 10. 2008 9:03
Rubrika: Úvahy | Štítky: hudba , křesťanská muzika , VeKa

No, nejsem si vůbec jistej, jestli jsem tam nejvhodnější vosobou, totiž jsem si naprosto jistej, že nejsem ta nejvhodnější vosoba na napsání tohohle článku. Hned na začátku otevřeně přiznávám, to, co dost lidí dávno ví, že jsem naprostej hudební antitalent. S výjimkou dechovky a fakt přesládlýho popíku (jo, kde jsou dneska stupidní  Lunetici, který před lety pletli puberťačkám hlavu?), no dobře, poslouchal jsem Britney Spearsovou, neblahé paměti, ale to tehdá nebyla votázka čistě hudby, ehm; jo abych dokončil tu frázi – mimo fakt přesládlýho popíku a dechovky poslouchám snad všechno, co se mi líbí. Třeba Kabáti se mi nelíbí. No, jedinou mou kompetencí pro hodnocení všech veleděl VeKy je skutečnost, že mám tuhle kapelu obzvláště rád a poslouchám ji pravidelně, věrně a často. A mám vod ní všechno, co se vešlo na ty blýskavý kolečka. Jinak mám tu výhodu, že znám relativně dost lidí ze všech jejích generací (no dobře, z tý první jich zaaaaaaaaas tak moc nejni, ale přeci jen), který maj vesměs jednu pro mě dost příjemnou vlastnost, že měj maj rádi (některý věci holt nepochopim), takže věřím, že voni budou věřit, že následujícím amatérským soupiskem jsem nijak nechtěl hanět jejich díla, ale zapsat, jak se mi zaryla do srdce a šedé kůry mozkové, a jaký jsou toho příčiny.

Žďár 2002

To vlastně není CéDo VeKy, ale VeKa na něm je dost přítomná a díky tomuhle setkání taky vešla v širší povědomí. Tohle CéDo se ke mně dostalo asi tak, že jsem dal svý dobrý kamarádce dal prach na jejich CéDo, jenže vona to spletla a koupila mi to žďárský. Na škodu to vůbec nebylo, nejen VeKa, ale i Paprsky tam zpívaj hezky, jen jim do toho někdy někdo kecák, tedy slova Jendy Balíka jsou povzbudivá, ale já bych ty služebníky měl přeci jen rád jaksi „čistě“ a ne způlky jen na pozadí, jiný zas nejsou úplně celý. Některý písničky jsou však ponechány „čisté“, což se týká třeba tehdejší hitovky „Jesus I love you“. Celkově bych řekl, že je škoda, že z Klokot nemáme něco podobnýho, jasně, je DýVo, ale nic, co by bylo čistě k poslouchání , přitom tam třeba Credenťáci vůbec nevřískali špatně. No, takhle jsem si koupil alespoň KomBo vod SDMky. Ale zpět k Vece,  tedy prvnímu albu, na němž vystupuje, dávám mu (i díky homiliím, který sou fakt silný, byť ne vod VeKy)

Celkový hodnocení: 90%

Řeka Radosti

Tak, skutečně první Večí CéDo. Jakožto první trpí dětskýma nemocema, kupříkladu ne úplně profi bookletem, je taky škoda, že je tak krátký (toliko třicet devět minut). Hlavní silou je repertoár, takřka samý vosvědčený pecky a fláky z Hosany, který člověk zná, a do toho euforie ze setkání a mladý VeKy, která tehdy začínala.

Hitovka: Řeka radosti

Ludvíkova nejoblíbenější skladba: Úžasná láska

Celkový hodnocení: 80%

Bůh je síla má

Ne, nezblbl jsem to, píšu ho jako druhý (respektive třetí), poněvadž píšu v pořadí, v jakým se mi CéDa dostala do ruky. Tohle jsem si koupil v Kolíně za peníze, který jsem tam dostal vod svýho magistra ke svejm jednadvacetinám, který jsem tam slavil. Tímhle albem se vlastně loučila s působením ve Vece první velká zakládající generace, kterou jsme poznali ještě před Žďárem. Takže to byla trochu nostalgie. Přesto mi tenhle disk zas tak moc k srdci nepřirostl. Pokud v tom prvním byl výběr písniček asi největším pozitivem, tady byl dle mého soudu největší slabinou. Značnou část zabírá ordinarium, který nemusí každýmu sednout, mě teda ne, navíc je to dost specifický druh, který není úplně nejvíc nabíledni, co se poslouchání týče. Mezi dalšími písněmi mi chybí nějaké opravdu známé, a i když jsou asi čtyři fakt hezký, nevryjou se do paměti jako hitovky. Jinak, správně je „Opatrujte SVOJE děti“ a ne „vaše děti“. „Pro slávu svého jména“ už předtím vyšlo na „Zajeď na hlubinu“ ve verzi, která mi přišla vydařenější. A málo platný Salve Regina jsem zvyklej slýchat v latině (každej den, vod tý doby, co jsem u dominikánů), ta italština potom na mě působí trochu zvláštně.

Hitovka: Bůh je síla má

Ludvíkova nejoblíbenější skladba: Počítej s tím

Celkový hodnocení: 60%

Zajeď na hlubinu

Hned po vydání se na něj snášely chvalozpěvy ze všech stran, ale trvalo mi zatraceně dlouho, než jsem ho sehnal, přes veškerou svou snahu. Vlastně jsem ho dostal teprve k Vánocům 2007. Ale hned jsem se mohl přesvědčit, že chvalozpěvy vůbec nepřeháněly (tady by správně měl bejt předminulej čas, tímto se vomlouvám za svoji stylistickou nevomalenost). Skvěle vyvážené kombinace živýho záznamu, z něhož přímo srší atmosféra setkání animátorů, suverénního zvládnutí ze strany již ostřílenější kapely, pestrý výběr písní od nejznámějších hosanovek po typicky vekácké kousky, to vše korunováno megahitem „Kristus vítězí“, který vévodí mému iTunesu už drahnou řádku měsíců.

Hitovka: Kristus vítězí

Ludvíkova neoblíbenější skladba: Kristus vítězí ;-)

Celkový hodnocení: 100%

 

Chci jít za Tebou

Album, které sumarizuje snahu celé jedné VeKovské generace, té, která nastoupila po Kolíně a nyní ze značné části odešla. Je bez pochyby nejoriginálnější ze všech a nejvíc VeKovské v tom smyslu, že jeho provedení je vskutku osobité a jedinečné. To se týče i výběru skladeb, z nichž snad jedinou (Rozžíhá, přičemž i ta je zpracována způsobem svrchovaně originálním v tom nejlepším slova smyslu) jsem znal i odjinud než od VeKy. V tom tkví snad jediná menší slabinka tohoto dílka – působí lehce akademicky až odtažitě. Jako by posluchač měl zůstat čistě pasivní a jenom sedět a poslouchat (což je možná v mým případě lepší, rozhodně pro mé spolubratry), bez toho, že by se mohl nějak zapojit. Ještě osobní poznámka, tohle CéDéčko je mi obzvláště drahý skrzevá způsob, jímž se ke mně dostalo, byl to totiž dárek k narozeninám vod lidí, jež mi jsou velmi drazí.

Hitovka: Zvednem se a jedem

Ludvíkova nejoblíbenější skladba: Blíž, Pane, blíž

Celkový hodnocení: 90%

 

Bonus

DVD VeKa v Chocni

Tohle DýVo nešlo do distribuce, alespoň pokud vím, ale naštěstí Ludvíka mají rádi lidé, kteří vedou i takovouhle luxusní podpultovku, todle byl dárek k Velkonocům (sic!). Je to v obraze i zvuku, sestříhaný (škoda, nebylo by marný mít režisérskou verzi), naživo, naplno + v Chocni vodkaď pocházím, žejo ehm.

Hitovka: žehnání CD ;-)

Ludvíkova nejoblíbenější skladba: Emmanuel

Celkový hodnocení: 100%

Zobrazeno 3792×

Komentáře

Marus

Ludvík je profesionální recenzista. :-)

LudvíkOP

v tom pripade tedy pozaduji plat, jako kazdej profik

Zobrazit 16 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz